Niespodziewany zysk z nudów

Participant

Miałem za sobą koszmarny tydzień w pracy. Projekt, który ciągnąłem przez trzy miesiące, nagle został wstrzymany przez zarząd. Wszystkie te analizy, prezentacje, setki maili i godzin spędzonych na rozmowach z klientem poszły w błoto. Siedziałem wtedy w domu, wpatrzony w sufit, z pilotem w ręku, przerzucając kanały telewizyjne bez żadnego celu. Każdy program wydawał mi się idiotyczny, każda reklama doprowadzała mnie do szału. Moja dziewczyna była u rodziców na weekend, więc zostałem sam z moimi myślami i narastającą frustracją. Nuda dosłownie mnie zjadała. Potrzebowałem czegoś, co odciągnie moją uwagę od tych wszystkich negatywnych myśli, od poczucia, że cały mój wysiłek poszedł na marne. I wtedy, zupełnie przypadkiem, zobaczyłem powiadomienie na telefonie. Kiedyś, dawno temu, założyłem konto w pewnym serwisie rozrywkowym, ale szybko o nim zapomniałem. Z ciekawości, a może z desperacji, postanowiłem na nie wejść. Przewijałem stronę, oglądając ofertę gier, i nagle natrafiłem na coś, co wyglądało jak wirtualna maszyna z owocami. Klasyka. Pomyślałem sobie, czemu nie? Spróbuję, zabiję czas.

Na początku grałem ostrożnie, za minimalne stawki. Kilka spinów, potem kilka kolejnych. Przegrywałem, wygrywałem drobne kwoty, ale to nie miało większego znaczenia. Chodziło o samą rozrywkę, o oderwanie myśli od pracy. Mechaniczne kliknięcia, wirujące bębny, proste animacje – to działało na mnie kojąco, jak jakaś bezmyślna medytacja. Po jakimś czasie zacząłem podnosić stawki, bo przecież co mi tam. To był tylko wieczór, tylko taka zabawa. Nie myślałem o żadnych wielkich wygranych, raczej o tym, żeby przyjemnie spędzić czas i może odzyskać chociaż część tego, co włożyłem w grę. Miałem w portfelu trochę odłożonej gotówki na jakieś nieprzewidziane wydatki, więc pozwoliłem sobie na ten mały luksus, bo przecież nie zbankrutuję przez godzinę grania na pieniądze. Wtedy właśnie pierwszy raz przyszło mi do głowy, żeby sprawdzić, co tam nowego na vavada online  bo słyszałem, że mają całkiem niezłe bonusy powitalne i różne promocje. Zarejestrowałem się, uzupełniłem dane i nawet skorzystałem z jakiegoś pakietu powitalnego, który zwiększył mój stan konta. Pomyślałem, że to fajna opcja, żeby pograć dłużej i zobaczyć, co to wszystko ma w sobie.

Godzina mijała za godziną. Zapomniałem już o pracy, o projekcie, o całym tym stresie. Wciągnąłem się w ten prosty, kolorowy świat symboli i bonusów. Miałem kilka lepszych momentów, kiedy trafiały mi się większe wygrane, ale potem znów oddawałem część wygranej. Typowy rollercoaster emocji. Czujnik tętna chyba miałem na maksimum, bo serce waliło mi jak młot, zwłaszcza gdy na bębnach zaczynały układać się symbole w całkiem obiecujące kombinacje. I wtedy, gdzieś około północy, kiedy powoli zaczynałem myśleć o tym, żeby się jednak położyć, kliknąłem spin po raz kolejny, nie przywiązując do tego żadnej wagi. Bębny ruszyły, muzyka zagrała, a ja już myślałem o czymś innym, o tym, co zrobię na śniadanie. Nagle wszystko stanęło. Na ekranie zapaliła się specjalna animacja, a na środku pojawił się symbol jakiegoś dzikiego zwierza. Przez chwilę myślałem, że to może darmowe spiny, ale potem zobaczyłem, że licznik wygranej zaczyna rosnąć w zawrotnym tempie. Zero, potem jeszcze jedno zero, i jeszcze jedno. Otworzyłem szerzej oczy, nie wierząc w to, co widzę. Moja wygrana właśnie przekroczyła kwotę, którą zarabiam przez cały miesiąc. Poczułem, jak zasycha mi w ustach, a po plecach przechodzą ciarki. To było nierealne. Spojrzałem na swój stan konta na ekranie, potem na kwotę na zegarku w telefonie, potem znowu na ekran. Liczby się zgadzały.

Przez kilka minut po prostu siedziałem jak zahipnotyzowany, wgapiony w ten ekran. Bałem się cokolwiek kliknąć, żeby przypadkiem nie zamknąć tego okna i nie stracić tej wygranej. W głowie miałem totalny mętlik. Z jednej strony ogromna radość, euforia, niedowierzanie. Z drugiej – panika, że to może być jakiś błąd, że zaraz wszystko zniknie. Wziąłem kilka głębokich oddechów, napiłem się zimnej wody. Potem ostrożnie zrobiłem zrzut ekranu. I jeszcze jeden. Chciałem mieć dowód, że to naprawdę się wydarzyło. W końcu zebrałem się w sobie i spróbowałem wypłacić środki. Proces wydawał się prosty, ale serce i tak waliło mi jak oszalałe, dopóki nie zobaczyłem potwierdzenia przelewu. To była najbardziej absurdalna i ekscytująca godzina w moim życiu. Cały ten wieczór, który zaczynał się od nudy i rozczarowania, zamienił się w coś zupełnie nieoczekiwanego. W końcu zamknąłem aplikację, odłożyłem telefon i po prostu wybuchnąłem śmiechem. Sam do siebie. W pustym pokoju.

Następnego dnia, zamiast myśleć o projekcie, który utknął w martwym punkcie, myślałem o tym, co się stało poprzedniej nocy. Uznałem to za znak, że nie wszystko stracone, że czasem los potrafi zaskoczyć w najmniej spodziewanym momencie. Co zrobiłem z pieniędzmi? Część odłożyłem, a za resztę zabrałem swoją dziewczynę na weekend do SPA, żeby trochę odpocząć od wszystkiego. Opowiedziałem jej całą historię, oczywiście pomijając szczegóły dotyczące gry, żeby nie robić jej niepotrzebnej nadziei, że to sposób na życie. Było to po prostu niesamowite szczęście. Cały czas mam przed oczami ten moment, gdy bębny się zatrzymały, a cyfry na koncie rosły. I wiesz co? Ta sytuacja nauczyła mnie jednego: nigdy nie wiadomo, co przyniesie dzień. Nawet z największej nudy może wyrosnąć coś niesamowitego. Nie zmieniłem swojego podejścia do gry – od czasu do czasu zdarzy mi się zagrać dla rozrywki, zawsze z głową i z limitem, który mogę stracić. Ale to wspomnienie, ten dreszcz emocji i ta końcowa euforia, zostanie ze mną na długo. To było jak zastrzyk pozytywnej energii w szarej, codziennej rzeczywistości. I chociaż wiem, że takie rzeczy nie zdarzają się codziennie, to cieszę się, że mogłem tego doświadczyć.

Tagged: 

• You must be logged in to reply to this topic.